BLOG

Hukukun çeşitli alanlarında yaşanan gelişmelerden haberdar olmak için blog sayfamızı takip edin.

E-Ticaret Sitelerinin İletişim Sayfası Bulundurma Zorunluluğu 

E-Ticaret Sitelerinin İletişim Sayfası Bulundurma Zorunluluğu 

Mesafeli sözleşmeler tüketicilerin en güvende hissetmediği sözleşmelerden birisidir. Karşısında fiziki bir satıcı görmeyen tüketiciler ya alışveriş yaptıkları e-ticaret sitesinin kurumsal kimliğine güvenecek ya da alışveriş yapmaktan imtina edecektir. Fakat yine de dolandırıcılık vakalarının çok olması devletlerin bu sektörü tamamen başıboş bırakmamasını sağlamıştır. Bu yüzden e-ticaret sektöründe sıklıkla regülasyon yapılmaktadır. 

E-Ticaret sektörüne yönelik yapılan regülasyonların temel amacı tüketicinin güvende hissetmesini sağlamaktır. Tüketicilerin güvenle alışveriş yapması ve olası dolandırıcılıklardan korunması için yapılan düzenlemelerden birisi de sitelerdeki iletişim sayfası hakkındadır.

İletişim Sayfası

Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmeliğin 5/3. maddesine göre Hizmet sağlayıcılar ağ üzerindeki ana sayfasında ve doğrudan ulaşılabilecek şekilde “iletişim” başlığı altında sunmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük genellikle iletişim sayfasının e-ticaret sitesindeki footer kısmına yerleştirilmesiyle yerine getirilmektedir. 

Yönetmelikte açıkça iletişim sayfasından bahsedildiği için sayfanın ismi de iletişim olmalıdır. Dolayısıyla bize ulaş gibi farklı sayfa isimleri iletişim sayfasının yerine geçemez.

Yönetmelik ayrıca iletişim sayfasında yer alması gereken bilgileri de açıkça ifade etmiştir. 

Buna göre her e-ticaret sayfasının iletişim adresinde: 

  • tebligata elverişli KEP adresi, 
  • elektronik posta adresi 
  • telefon numarası 
  • işletme adı veya tescilli marka adı
  • Mensubu olduğu meslek odası ve varsa üyesi olduğu sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları 
  • Mensup olunan meslek odası veya sektörel kuruluşa ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler
  • Tacir ise ayrıca;
  1. ticaret unvanı, 
  2. MERSİS numarası 
  3. merkez adresi.
  • Esnaf ise ayrıca; 
  1. adı ve soyadı, 
  2. vergi kimlik numarası
  3. merkez adresi bulunmalıdır.

Tacir veya esnaf olmayan hizmet sağlayıcının iletişim sayfasında ise kendine ait elektronik ticaret ortamında adı ve soyadı veya unvanı, merkez adresi, tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası eksiksiz olarak bulundurulmalıdır.

Tüm bu bilgilerden eksik olan hususlar olursa mevzuata aykırı bir durum gerçekleşecek olup olası bir denetimde hizmet sağlayıcıya ceza kesilebilme ihtimali bulunmaktadır. 

Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

Paylaş: