BLOG

Hukukun çeşitli alanlarında yaşanan gelişmelerden haberdar olmak için blog sayfamızı takip edin.

İnternet Üzerinden Satışı Yasak Olan Ürünler

İnternet Üzerinden Satışı Yasak Olan Ürünler

İnternet üzerinden satışı yasak olan ürünler vardır. Esasında ülkemizde kural olarak sözleşme serbestisi vardır. Bu da herkesin dilediğince sözleşme yapabileceği anlamına gelir. Ancak bu serbesti sonsuz bir serbesti değildir. Öyle ki, bazı hallerde kanun sözleşme yapılmasını yasaklayabilmektedir. Buna en güzel örnek uyuşturucu satışının yasak olmasıdır.  

Kanunlarla bazı malların satış sözleşmesine konu yapılması yasaklanmış olması gibi, yapısı gereği mesafeli olarak kurulan ve bu sebeple klasik anlamdaki satış sözleşmesinden birtakım farklar içeren mesafeli satış sözleşmesiyle de bazı malların satılması ayrıca yasaklanmıştır.

Bu yasakların sebepleri birçok farklı nedene dayanabilir. Kimi mallara ahlaka aykırı olduğu gerekçesiyle, kimi mallara kamu düzenini bozacağı gerekçesiyle, kimi mallara da devletin tekel hakkı olduğu gerekçesiyle satış izni verilmemektedir. 

Organ satışı normal anlamda satış sözleşmesinin konusu yapılamayacağı gibi mesafeli satış sözleşmesinin de konusunu oluşturamaz. Ayrıca organ satışı yapmak TCK’nın 91/3. maddesiyle suç olarak düzenlenmiştir. 

Uyuşturucu ya da bağımlılık yaratan maddeler de mesafeli satış sözleşmesinin konusunu oluşturamaz. Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticaretini yapmak TCK’nın 188/3. maddesine göre 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezasıyla cezalandırılacak bir fiildir. 

Kültür ve tabiat varlıklarının da ticareti yapılamaz. Bu varlıkların bildirim yükümlülüğüne uymadan ticaretini yapan kişiler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. 

Sağlık için tehlikeli madde temini, kumar oynanması için yer ve imkân sağlayacak, intihara yönlendirme sonucunu doğuracak, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik içeren ürünlerin de ticareti yapılamaz. Tüm bu sayılanların ticaretinin yapılamamasının temel sebebi konularının suç oluşturması veya kamu düzenini bozmasıdır. 

Para karşılığında cinsel ilişki yapılabileceği konulu ilanlar internet üzerinden yayınlanamaz, kişiler ilanlarla fuhuş konusunda teşvik edilemez. 

+18 olarak tabir edilen yetişkin yayınları müstehcenlik sınırını aştığı takdirde internet üzerinden satılamayacak bir diğer üründür. 

Satışı yasaklı olan ve oldukça tartışmalı olan iki diğer ürün ise tütün mamulleri ve alkollü içkilerdir. Bu ürünler de elektronik ortamda satışa sunulamaz ve satış amacıyla kargoyla taşınamaz. 

Çalışan veya çalışmayan ateşli silahların da internet üzerinden satışı yasaklanmıştır. Bu silahlar koleksiyon mahiyetinde olsa dahi elektronik ortamda satılamazlar. Ayrıca biber gazı, elektro şok gibi silah mahiyetindeki ürünlerin de internet üzerinden satışı yasaklanmıştır. 

Av silahları içinse farklı bir durum söz konusudur. Av silahlarının satışı satıcı belgesi olan kişilere özgülenmiştir. Valiliğe birtakım belgeleri ibraz edip av silahı satıcılığı onaylanan ve Valilik tarafından kendisine satıcı belgesi verilen kişiler internet üzerinden av silahı satabilir.

Telif haklarını ihlal eden, tasarım haklarını ihlal eden, marka haklarını ihlal eden ürünler de yine internet üzerinden satışı yapılamayacak ürünlerdir. 

Bu sayılanlar haricinde reçeteyle satılan ilaçların da internet üzerinden satışı yasaktır. Ayrıca eczacıların da kendileri adına bir internet sitesi açmaları yasaklanmıştır. Optik konusunda da çeşitli yasaklar vardır. Veteriner ürünlerinin de internet üzerinden satışının yapılması tümüyle yasaklanmıştır. Veteriner ürünlerinin reklamları yapılamamaktadır, bu konuda ayrıca reklam yasağı mevcuttur. 

Yukarıda sayılan ürünlerden başka daha birçok ürünün elektronik ticaretinin yapılması mevzuatla yasaklanmıştır.

Yasaklı Maddeler Bildirimi

Aracı hizmet sağlayıcılar esasında malı satan kimseler olmadıkları için teknik olarak yasaklı maddeleri de satan konumda değillerdir. Ancak platformlarındaki satıcıların hangi maddeleri satıp satmayacakları konusunda bildirim yapmakla yükümlüdürler. İşte bu bildirime yasaklı maddeler bildirimi denilmektedir. 

Aracı hizmet sağlayıcılar bu bildirimi satıcıları platformun içine alırken imzaladıkları sözleşmenin ekinde sunarak yaparlar. Böylelikle satıcılar hangi malı platform içerisinde satıp satamayacaklarını görmektedirler. 

Aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüğü yasaklı maddeler bildirimini yapmakla bitmemektedir. Yapılacak bir denetimde yahut şikayette pazaryerindeki yasaklı bir maddeye rastlanıldığı takdirde aracı hizmet sağlayıcıya bildirimde bulunulabilir. Aracı hizmet sağlayıcı platformdaki bu ürünü kaldırmakla yükümlüdür. Aracı hizmet sağlayıcı ürünü bildirime rağmen kaldırmazsa bu sefer aracı hizmet sağlayıcının sorumluluğunun doğma durumu mevcuttur. 

Daha ayrıntılı bilgi için iletişim adreslerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Paylaş: