Crowdfunding (Kitle Fonlaması) Nedir sorusu son dönemde artarak sorulmaktadır. Girişimciler finansman ihtiyacı duyduklarında çeşitli fonlama araçlarına yönelebilmektedir. Özkaynakları yetersiz kaldığı durumlarda yatırım almak için melek yatırımcılardan yatırım almaya çalışan girişimciler, bazı hallerde yatırımcılarla uyuşmazlık yaşayabilmekte, bu sebeple melek yatırımcılıktan fon elde edememektedir. Melek yatırımcılık üzerine yayınlanan yazımızı okumak için tıklayınız.
Banka kredisi ve diğer finansman araçlarının da yeteri kadar efektif kalmadığı durumlar olabilmektedir. Özellikle faizin çok yüksek olduğu ülkemizde banka kredisi kullanmak yeni kurulan şirketler için yüksek maliyet getirmektedir.
İşte bu gibi durumlarda kullanılabilecek bir finansman aracı olarak crowdfunding ya da Türkçe ifade etmek gerekirse kitle fonlaması yolu değerlendirilebilir.
Crowdfunding internet devriminin yarattığı bir kavram olarak yatırım dünyasına girmiş durumda. Çalışma sistemini kabaca ifade etmek gerekirse; girişimcilerin sahip oldukları fikirleri, bir crowdfunding sitesi üzerinden internet ortamında duyurması ve bu site ziyaretçilerinin girişimciye bağış ya da fonlama yapması üzerine kuruludur. Yani girişimci crowdfunding sitesi üzerinden projesini detaylıca anlatmakta, burada projesinin ayrıntılarını, ne için oluşturulduğuna, hayatın neresini kolaylaştırdığını ve amacını anlatmakta, ihtiyaç duyduğu finansman miktarını yayınlamaktadır. Proje bir ilan şeklinde sitede yayınlanmakta, projenin ihtiyaç duyduğu fon miktarı ilan bölümünde bulunmaktadır. Burada sitenin kullanıcılarının her biri yatırımcı olarak projelere göz atmakta, hoşlarına giden ve desteklemek istedikleri projelere bağış yapmaktadır. Girişimciler bu şekilde ihtiyaç duydukları finansman ihtiyacını sitedeki kullanıcı kitlesi tarafından yapılan bağışlarla sağlamaktadır.
Her crowdfunding sitesinin çalışma prensibi farklıdır. Örneğin kimi siteler yalnızca bağışa imkan tanırken kimileri projeden pay alma fırsatı da tanımaktadır. Veya kimi siteler yatırım yapılan projeler için ihtiyaç duyulan finansmanın tamamının belirlenen süreye kadar toplanamaması durumunda bağışları yatırımcıya geri iade ederken kimi siteler de toplanan miktarı belirlenen süre sonunda girişimciye vermektedir. Öte yandan bu sitelerde yalnızca start-uplar fon aramamakta, kitabını bastırmak isteyen kişilerden film çekmek isteyen kişilere kadar pek çok proje bu sitelerde finansman ihtiyacını karşılamaktadır.
Girişimciler crowdfunding sitesine sunduğu projelerinde alacakları yatırım için farklı yollar da öngörebilirler. Örneğin alacakları yatırımın ya da bağışın esasında bir ön sipariş olarak değerlendirilmesi yoluna gidebilir ve mesela nihayetinde fiziki ürün üretilen bir projenin ön siparişlerinin bu yatırımcılara gönderilmesi yoluna gidebilir. Böylelikle ürünler için geri dönüş de çok daha hızlı sağlanabilmekte, projenin eksikleri daha hızlı kapatılabilmektedir. Veya alınan bağışlar bizzat şirket sermayesi yapılabilmektedir.
Ülkemizde de kullanılan kitle fonlaması yöntemi için örnek sitelere göz atmak isterseniz https://www.kickstarter.com/ https://www.gofundme.com/ https://www.crowdfon.com/ https://fongogo.com/ gibi crowdfunding sitelerine göz atabilirsiniz.
Dünyada, özellikle de ABD’de sıkça kullanılan ve yatırımcı bulamayan girişimciler için bir can simidi olan kitle fonlaması yöntemi büyük şirketlerin yaratılmasında bir araç olarak kullanılmıştır. Örneğin Pebble marka akıllı saatler kickstarter.com sitesinden aldıkları 10 milyon dolar civarında bir yatırım almış, bu sayede finansman ihtiyacını karşılamıştır.
Görüldüğü üzere oldukça önemli ve yeni bir finans aracı olan kitle fonlaması internet devriminin yarattığı yeni bir gelişme olarak fon arayan girişimcilere güzel bir alternatif olarak karşımızda durmaktadır. Bu süreçte yatırım arayan girişimciler için bu yolun da değerlendirilebilir olduğu göz ardı edilmemelidir.
Crowdfunding (Kitle Fonlaması) nedir gibi başka sorularınız, görüş ve önerileriniz için iletişim adreslerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.