Huzur hakkı nedir sorusuna şirketlerin yönetim organlarında görev alan kişilerin sahip oldukları sorumluluklar nedeniyle karşı karşıya oldukları riskleri telafi etmek amacıyla bu kişilere verilen maddi bir karşılıktır şeklinde cevap verilebilir. Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine, limited şirketlerde ise müdürlere ya da müdür olmayan şirket ortaklarına huzur hakkı ödemesi yapılır.
Şirketin huzur hakkı ödemesi yapabilmesi için huzur hakkı ödemesi yapılacağının şirket ana ya da esas sözleşmesinde belirtilmesi gerekir. Huzur hakkı ödemesi yapılacağı ana sözleşmede yazmıyorsa dahi şirket genel kurulunun alacağı ve karar defterine yazılacak bir kararla huzur hakkı ödemesi yapılması sağlanabilir.
Huzur hakkı pay dağıtımı olmayıp şirket için verilen bir hizmet sebebiyle oluşan bir ücret olduğu için vergilendirmeye tabidir. Bu sebeple huzur hakkından gelir vergisi ve damga vergisi alınacaktır. Gelir vergisi miktar olarak artan oranda alınacaktır. Damga vergisi oranı ise her halükârda binde 7,59’dur.
Özellikle limited şirketlerde şirket ortaklarının şirketten elde ettikleri gelirleri şirketten para çekme yoluyla kendi hesaplarına aldıkları görülmektedir. Ortaklar bu şekilde hesaplarına geçirdikleri ücretlerde kurumlar vergisine ek olarak devlete gelirin yüzde 15’i oranında stopaj ödemesi yapacaklardır. Ancak aynı ücret şirket ortağına huzur hakkı olarak verilirse bu sefer ortağın alacağı huzur hakkı gelir vergisi dilimlerine göre vergilendirilecektir. Ancak esas önemli olan ise huzur hakkı ödemesinin şirket defterlerine gider olarak yansıtılabilmesidir.
Huzur hakkı teknik olarak ücret sayıldığı için asgari geçim indirimine tabidir. Ayrıca huzur hakkı için de bordro düzenlenmesi gerekir. Huzur hakkı alacak kişiler genel olarak 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısı sayıldığından ve ortada bir işçi-işveren ilişkisi olmadığından bu kişilere ödenecek huzur hakkından sigorta primi kesilmeksizin her ay bordro düzenlenip gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir. Ancak bazı yönetim kurulu üyeleri hem şirket çalışanı olarak bordrolu gözükmekte hem de yönetim kurulu üyesi oldukları için kendilerine huzur hakkı ödemesi yapılmaktadır. Bu kişilerin 4/a (SSK) kapsamında aldıkları ücretten sigorta primi kesintisi yapıldığı için ayrıca almış oldukları huzur hakkı ödemeleri sebebiyle herhangi bir sigorta kesintisi yapılmayacaktır.
Huzur hakkı nedir sorusu ve şirket yönetimi hakkındaki sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.