Her e-ticaret sitesinde bir kullanıcı sözleşmesi bulunur. Kullanıcı sözleşmesi üyelik modeli içeren siteler için olmazsa olmaz olan bir sözleşmedir. Bu sözleşmeyle internet sitesi ve kullanıcı arasındaki hukuki ilişki düzenlenir. Kullanıcı sözleşmesi üyelik sözleşmesi ile aynı sözleşmedir. Dolayısıyla kullanıcı sözleşmesi bazı web sitelerinde üyelik sözleşmesi olarak da anılır.
Kullanım Koşulları ile Kullanıcı Sözleşmesi Farkı
Sözleşme hukuken iki tarafa borç yükleyen, her iki tarafın da borç ya da yükümlülük altına girdiği metindir. Hal böyleyken kullanıcı sözleşmesi de hem web sitesinin hem de siteyi kullanan kullanıcının çeşitli yükümlülükleri üstlenmesine sebep olur. Örneğin klasik anlamdaki bir kullanıcı sözleşmesinde kullanıcı olası ihtilaflarda uyulacak çözüm yöntemini kabul eder. İleride çıkacak uyuşmazlıkta da kullanıcı sözleşmesinde belirtilen uyuşmazlık çözüm yöntemi belirlenen şekliyle uygulanır.
Ancak kullanım koşulları genellikle web sitesinin footer kısmında yer alırlar. Dolayısıyla kullanıcı bu metni onaylamak zorunda değildir. Kullanıcı kullanım koşullarını isterse sitenin footer kısmındaki linke tıklayıp okuyabilir. Bu sebeple kullanım koşulları kullanıcıyı yükümlülük altına sokmaz. Kullanı koşullarının amacı web sitesinin mevcut hukuki durumunu ve yasal koşulları kullanıcıya açıklamaktan ibarettir.
Kullanıcı Sözleşmesinin İçeriği
Kullanıcı, kullanıcı sözleşmesini onaylayarak web sitesini kullanırken üstlendiği yükümlülükleri kabul eder. Aynı şekilde web sitesi de kullanıcıya karşı üstlendiği yükümlülükleri kullanıcı sözleşmesi ile kullanıcıya sunar. Taraflar kullanıcı sözleşmesini onaylayarak bu yükümlülükleri birbirlerine karşılıklı olarak beyan eder.
Kullanıcı sözleşmesini içeren web sitelerinde, web sitesinin konusuna göre çeşitli hükümler olabilmektedir. E-ticaret sitelerindeki kullanıcı sözleşmelerinde ise genellikle,
-Sitenin kullanım amacı ve kullanıcıya sunulan hizmetler
-Sitenin sorumlulukları
-Kullanıcının sorumlulukları ve siteyi kullanım şekli
-Satış koşulları
-Kullanıcının mevzuata aykırı olabilecek kullanımlarının hatırlatılması
-Kullanıcının üyelik bilgileri
-Zarar ortaya çıktığındaki ihtimallerin değerlendirilmesi
-Uyuşmazlık çözüm yolları bölümleri mevcuttur.
Kullanıcı sözleşmesi bilindik sözleşme tipinde yazılır. Klasik sözleşme tipinde taraflar, tanımlar, tarafların hak ve yükümlülükleri gibi başlıklar altında sözleşmeler yazılmaktadır. Yukarıda belirtilen başlıklar hak ve yükümlülükler gibi sözleşme maddelerinin içerisine yedirilir. Böylelikle kullanıcı sözleşmesi oluşturulur.
Kullanıcı sözleşmesi ne içerir sorusunun cevabı basit şekliyle bu olsa da sayılan başlıklar sözleşme içerisinde ayrıntısıyla açılması gerektiği unutulmamalıdır. Kullanıcı, web sitesini kullanarak üstlendiği yükümlülükleri ayrıntısıyla bilebilmelidir. Bu sebeple kullanıcı üzerine yüklenen her türlü yasal yükümlülük tek tek belirtilmelidir. Örneğin hiç kimse bir e-ticaret sitesi üzerinden uyuşturucu ticareti yapamamalıdır. Bu şekildeki yasaklar ayrıca belirtilmelidir. Özellikle kullanıcının suç oluşturan hareketlerden haberdar olması gerekir. Ayrıca kullanıcının mevzuatla üzerine yükletilen diğer yükümlülükler de kendisine hatırlatılmalıdır.
Web sitesinin üyelik kısmına girildiğinde kullanıcı sözleşmesi kullanıcıya onaylatılmalıdır. Kullanıcı sözleşmesi onaylatılmadığı takdirde ise satışa izin verilmemelidir.
Her web sitesi farklı içeriğe sahiptir. Bu sebeple her web sitesinin kullanıcılara yüklediği sorumluluklar farklılık gösterebilir. Hal böyleyken kullanıcı sözleşmelerini bir siteden kopyalayarak aynen kendi sitenize koymanız hiçbir şekilde önerilmez. Sitenizdeki kullanıcı sözleşmesi sıfırdan ve uzman bir kişi tarafından web sitenize özgü olarak yazılmalıdır.
Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin.