BLOG

Hukukun çeşitli alanlarında yaşanan gelişmelerden haberdar olmak için blog sayfamızı takip edin.

Mesafeli Satış Sözleşmesi

Mesafeli Satış Sözleşmesi

E-Ticaret sitelerinin en önemli hukuki metinlerinden olan mesafeli satış sözleşmesinin temelinde mesafeli sözleşme kavramı vardır. Mesafeli sözleşme Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile tanımlanmıştır. Satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dahil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmeler mesafeli sözleşmelerdir. Dolayısıyla biri tüketici olan taraflar fiziki olarak bir arada olmadan ve uzaktan yapılacak bir ticaret için kurgulanmış bir sistem içerisinde, iletişim araçlarını kullanarak bir sözleşme oluşturuyorsa bu sözleşme mesafeli sözleşme olarak adlandırılır.

Eğer bir satış sözleşmesi mesafeli sözleşmenin tanımına uygun olarak kurulursa bu satış sözleşmesi artık mesafeli satış sözleşmesi olarak adlandırılır. Bir e-ticaret sitesinde mesafeli satış sözleşmesi ile mal ve hizmet satılabileceği gibi kiralama gibi farklı hizmetler de sunulabilir. Bu hizmetler için de mesafeli sözleşmeler kullanılacaktır. Dolayısıyla bu yazıda anlattığımız hususlar uygun düştüğü ölçüde tüm mesafeli sözleşmeler için uygulanabilir niteliktedir.

Mesafeli satış sözleşmesi çok sık kullanılması nedeniyle özel olarak mevzuatla birtakım zorunluluklara tabi kılınmıştır. Öncelikle alıcı mesafeli satış sözleşmesini onaylamadan önce Ön Bilgilendirme Formunu teyit etmiş olmalıdır. Ön bilgilendirme formunu teyit eden kullanıcı mesafeli satış sözleşmesine yönlendirilir.

Mesafeli satış sözleşmesi klasik anlamdaki satış sözleşmesinin içerdiği unsurların yanında özel olarak cayma hakkını düzenlemelidir. Cayma hakkına dair detaylı bilgi için E-Ticarette Alıcının Cayma Hakkı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Mesafeli Satış Sözleşmesinin Uygulaması

Mesafeli satış sözleşmesi alıcı tarafından elektronik ortamda onaylandıktan sonra sözleşme kurulmuş olur. Bu andan itibaren satıcının yapması gereken alıcının siparişini mesafeli satış sözleşmesindeki hükümlere göre teslim etmektir. Teslim usulü ve teslim süresi mesafeli satış sözleşmesinde belirtilir. Ancak dikkat edilmelidir ki, mesafeli satış sözleşmelerinde mal teslim süresi en fazla 30 gün olabilmektedir. Eğer satıcı 30 gün içerisinde malı teslim edemezse alıcı ödemiş olduğu ücreti kanuni faiziyle birlikte geri alabilir.

Eğer mesafeli satış sözleşmesi uyarınca teslim edilmesi gereken bir mal telef olmuşsa ve ikame ürün de sağlanamıyorsa bu durumda satıcı 3 gün içerisinde alıcıya durumu bildirmeli ve 14 gün içerisinde de alıcının ücretini alıcıya iade etmelidir. Yapılacak bildirim yazılı veya elektronik ortamda kayıtlı şekilde yapılmalıdır.

Mesafeli satış sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise mesafeli satış sözleşmesinin kurulduğu andan satılan malın alıcıya teslim edildiği ana kadar satılan mal üzerindeki zararlardan sorumluluğun satıcıda olacağıdır. Dolayısıyla satıcının zarardan sorumluluğu malın kargoya teslim edilmesiyle sona ermemekte, alıcı ürünü teslim alıncaya kadar devam etmektedir. Ürün bir zarara uğrarsa alıcı satıcıdan uğranılan zararın telafi edilmesini isteyebilir, bu durumda satıcı alıcının zararını karşılar. Karşılanan zarardan kargo şirketi sorumluysa satıcı bu zararı kargo şirketinden ayrıca talep edebilir.

Satılan malda ayıp da bulunabilir. Burada farklı ihtimaller göze çarpmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Alıcıya Ayıplı Mal Teslimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Örneğin ayıplı bir mal söz konusu olduğu zaman alıcının cayma hakkı gündeme gelecektir.

E-Ticaret siteniz üzerinden kurmuş olduğunuz mesafeli satış sözleşmesine dair bilgiler tıpkı Ön Bilgilendirme Formu gibi 3 yıl boyunca saklanmalıdır. Mesafeli satış sözleşmesi üzerinden bir uyuşmazlık doğma ihtimali muhtemeldir. Doğabilecek uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi tarafından veya diğer resmi kurumlar tarafından sözleşme imza tarihinden itibaren 3 yıl içinde mesafeli satış sözleşmesi talep edildiği takdirde E-Ticaret sitenizde kurmuş olduğunuz ve sakladığınız mesafeli satış sözleşmesini ilgili merciye sunmakla yükümlü olursunuz.

Mesafeli satış sözleşmesi bir e-ticaret sitesinin hukuki açıdan en önemli metinlerinden birisi ve satıcı ile alıcıyı bağlayan sözleşmedir. Bilindiği üzere tüketici uyuşmazlıklarında çıkan mahkeme ya da hakem heyeti kararları genellikle tüketici lehine çıkmaktadır. Bunun bir sebebi de e-ticaret sitelerinde var olan mesafeli satış sözleşmelerinin iyi kurgulanmamış olmasıdır. Dolayısıyla bir e-ticaret sitesindeki mesafeli satış sözleşmesinin çok iyi bir şekilde kurgulanması ve içerisinde herhangi bir risk bulundurmaması gerekmektedir.

E-Ticaret satışları ve e-ticaret sitelerinde bulunması gereken hukuki metinler hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişim bölümünden iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş: