Ön bilgilendirme formu nedir soru pekçok kullanıcı tarafından sorulmaktadır. Bu form tıpkı mesafeli satış sözleşmesi gibi e-ticaret siteleri için olmazsa olmaz metinlerden birisidir. Ön bilgilendirmenin amacı alıcıya yaptığı alışverişi son bir kez kontrol etme imkanı vermek ve alıcının haklarını son bir kez hatırlatma imkanı sağlamaktır. Böylelikle alıcı siparişini son bir kez gözden geçirecek, eğer eksik ya da yanlış bir sipariş oluşturduysa bunu geri alabilecektir.
Uygulamadaki ön bilgilendirme formlarına bakıldığında genellikle check out sayfalarında küçük bir pencerede gösterildiği ve alıcıya kutucuk tıklatılarak ön bilgilendirme formunu okuduğuna dair teyit alındığı, bu teyit verilmeden satış işlemlerine devam etmesine izin verilmediği görülmektedir.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde düzenlenen ön bilgilendirme zorunluluğu ile e-ticaret sitesi olan her kişinin alıcılara yapılacak satış hakkında yapılan düzenlemeye uygun şekilde ön bilgilendirme yapması gerekmektedir. Bu ön bilgilendirmenin ne şekilde yapılması gerektiği ve içerisinde azami hangi bilgilerin olması gerektiği de yine Yönetmelik’le belirlenmiştir.
Ön bilgilendirme Formunun Gösterilme Zamanı ve İçermesi Gereken Bilgiler
Ön bilgilendirme formu mesafeli satış sözleşmesi alıcı tarafından imzalanmadan önce, daha doğrusu alıcı ödemeyi yapmadan önce alıcıya gösterilmelidir. Bu da demek oluyor ki alıcı satış işlemini tamamlamadan önce ön bilgilendirme formunu görmeli, okumalı ve onaylamalıdır.
Bu sebeple ön bilgilendirme formu içerisinde satılan malın nitelikleri, satıcı veya aracının nitelikleri ve iletişim bilgileri, malın fiyatı ve hesaplanma usulü, cayma hakkına dair bilgiler, teslimata ilişkin bilgiler, şikayet ihtimaline karşı iletişim bilgileri, varsa depozitoya ya da teminata dair bilgiler, alıcının olası bir uyuşmazlıkta Tüketici Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemesi’ne başvuruda bulunabileceğine dair bilgi ön bilgilendirme formunda sunulur.
Bu bilgiler açık, anlaşılır bir şekilde yazılmalı ortalama zekadaki bir alıcı bu bilgileri okuduğunda yazılı metni anlayabilmelidir. Metin en az 12 punto büyüklüğünde olmalıdır. Ön bilgilendirme yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile yapılabilir.
Alıcı satış işlemini tamamlamadan önce belirtilen bilgileri içeren ön bilgilendirme formunu gördüğünü ve okuduğunu teyit etmelidir. Teyit e-ticaret sitelerinde ön bilgilendirme formunun okunduğuna dair alıcıdan onay alınmasıyla yapılır. Ön bilgilendirme yapıldığına dair alıcıdan teyit alınmazsa sözleşme kurulmamış sayılacaktır. Bu kadar ağır bir yaptırımı olan ön bilgilendirme yapıldığına dair teyit işleminin göz ardı edilmesi e-ticaret sitesi için çok ciddi bir risktir.
Ayrıca alıcı siparişi onaylamadan hemen önce siparişin ödeme yükümlülüğü anlamına geldiği konusunda açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmelidir. Bu bilgilendirme yapılmazsa alıcı siparişi ile bağlı olmayacaktır.
Verilen her siparişe dair onaylatılan ön bilgilendirme formu 3 yıl boyunca saklanmalıdır. Siparişteki olası bir hatadan kaynaklarak alıcının tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurduğu durumlarda ön bilgilendirme formu hakem heyeti veya mahkeme tarafından istenecektir. Bu sebeple ön bilgilendirme formunu 3 yıl boyunca saklama yükümlülüğünü yerine getirmeli ve olası bir uyuşmazlığa karşı tedbirli şekilde davranmalısınız.
E-Ticaret sitelerindeki hukuki metinler hakkındaki sorularınız için iletişim bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.