BLOG

Hukukun çeşitli alanlarında yaşanan gelişmelerden haberdar olmak için blog sayfamızı takip edin.

Ticari Elektronik İleti

Ticari Elektronik İleti

Ticari elektronik ileti firmaların kullanıcılarını hizmetlerinden haberdar etmesini ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanılan bir yoldur.

Teknik olarak Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletiler ticari elektronik ileti olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla bir iletinin ticari elektronik ileti olarak tanımlanması için veri, ses ya da görüntü içerikli iletinin elektronik sistemler aracılığıyla gönderilmesi ve ticari amaca sahip olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan ileti ticari elektronik ileti olarak adlandırılacaktır.

Ticari Elektronik İletinin Amacı

E-Ticaret sitelerinin de oldukça sık kullandığı ticari elektronik iletiler esasında başlıca pazarlama yöntemlerinden biridir. Oldukça maliyetsiz olan ticari elektronik ileti yöntemiyle müşterilere çok hızlı ve birebir şekilde pazarlama çalışması yapılabilir. Nitekim yapılan pazar araştırmalarındaki maliyet/geri dönüş oranına bakılarak ticari elektronik ileti göndermenin en başarılı pazarlama yöntemlerinden birisi olduğu çok rahatlıkla söylenebilmektedir.

Ticari elektronik ileti kullanılarak müşterilerle birebir iletişime rahatlıkla geçilebilir. Diğer pazarlama yöntemlerine nazaran bu yöntem oldukça kolay ve nispeten az maliyetli olması sebebiyle tercih edilir.

Bunun yanında ticari elektronik iletiler müşterilere yapılacak bilgilendirmeler ve  piyasadaki güncel gelişmelerin iletmesi için de bir fırsat durumundadır. Kısacası ticari elektronik iletileri yalnızca bir pazarlama yöntemi olarak görmek yanlış bir bakış açısı olacaktır.

Ticari Elektronik İleti Onayı

Ticari İletişim ve Ticari  Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik gereğince bir kullanıcıya ticari elektronik ileti göndermeden önce o kullanıcının onayının alınması zorunludur. Dolayısıyla bir kullanıcı kendisine ticari elektronik ileti gönderilmesini açıkça onaylamadığı sürece kendisine ticari elektronik ileti gönderilemez.

Kullanıcı verdiği onayı istediği zaman geri alabilir. Dolayısıyla kullanıcının bir kez vermiş olduğu onay kendisini ilelebet bağlayıcı bir onay değildir.

Onay yazılı olarak alınabileceği gibi her türlü iletişim aracılığıyla da alınabilir. Dolayısıyla bir e-ticaret sitesinin kullanıcısından ticari elektronik ileti gönderimi için alacağı onay basit bir kutucuğun tıklatılıp ticari elektronik ileti onay metnini okutmak ve onaylatmak suretiyle alınabilir.

Alıcının onayı elektronik ortamda alındığı zaman alıcıya iletiyi reddetme hakkı da tanınmak suretiyle onayı alınır. Dolayısıyla alıcı isterse onay kutucuğunu onaylamayabilmelidir. Alıcı onay verirse onay metni aynı gün alıcının e-posta adresine iletilir.

Alıcıdan onay web sitesi üzerinden alınabilirken alıcının e-posta adresine mail göndermek suretiyle alınamaz.

Onay Gerektirmeyen Haller

Ticari elektronik ileti göndermede genel kural alıcının onayının alınması olsa da bazı durumlarda bu genel kuralın dışına çıkılabilmektedir.

Alıcı kendisiyle iletişime geçilmesi için iletişim bilgilerini vermişse ayrıca ticari elektronik ileti onayına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Devam eden abonelik, üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat, borç hatırlatma, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin bildirimleri içeren iletiler ile hizmet sağlayıcıya ilgili mevzuatla getirilen bilgi verme yükümlülüğü durumlarında önceden onay alma zorunluluğu aranmaz. Ancak bu tür bildirimlerde herhangi bir mal veya hizmet özendirilemez veya bunların tanıtımı yapılamaz.

Sermaye piyasasına ilişkin mevzuat uyarınca aracılık faaliyetinde bulunan şirketlerce müşterilerine bilgilendirme amaçlı gönderilen ticari elektronik iletiler için onay alınması zorunlu değildir.

Belki de en mühim istisna ise tacir veya esnaf olan kişilere ticari elektronik ileti gönderilmesi için onaya ihtiyaç olmamasıdır. Dolayısıyla tacir veya esnaf olan kullanıcılara bir onayı aranmaksızın ticari elektronik ileti gönderilebilir. Ancak bu kişiler diledikleri zaman ticari elektronik iletiyi reddedebilme hakkına sahiptir.

Red Bildirimi Hakkı

Her kullanıcının ticari elektronik iletiyi reddebilme hakkı vardır. Alıcılar bu hakkını hiçbir gerekçe göstermeksizin kullanabilir. Ret bildirimi imkânı, gönderilen her ticari elektronik iletide yer almmalıdır. Ticari elektronik ileti hangi iletişim kanalıyla gönderildiyse ret bildirimi de kolay ve ücretsiz bir şekilde olmak üzere aynı iletişim kanalıyla sağlanmalıdır.  Ancak red bildirimi her halükarda ileti yönetim sistemi üzerinden de yapılabilir.

Hizmet sağlayıcı, alıcının ticari elektronik iletiyi almayı reddettiğine ilişkin talebinin kendisine ulaşmasını müteakip üç iş günü içinde alıcıya ticari elektronik ileti göndermeyi durdurmakla yükümlüdür.

Onay kayıtları bir yıl boyunca ilgilinin veri tabanında saklanmalıdır.

Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Paylaş: