BLOG

Hukukun çeşitli alanlarında yaşanan gelişmelerden haberdar olmak için blog sayfamızı takip edin.

E-Ticaret Satışlarında Alıcının Cayma Hakkı

E-Ticaret Satışlarında Alıcının Cayma Hakkı

E-Ticaret sitenizden alışveriş yapacak müşteriler mesafeli satış sözleşmesinin tarafı olacaktır. E-Ticaret satışlarında alıcının cayma hakkı mesafeli satış sözleşmesinin en önemli maddelerinden birisidir. Cayma hakkı alıcıya hiçbir gerekçe göstermeden daha önce kurmuş olduğu mesafeli satış sözleşmesini sona erdirme ve ürünü iade etme hakkı tanımaktadır. Ancak bu cayma hakkı sınırsız bir cayma hakkı da değildir.

Cayma Hakkı Nedir

Cayma hakkı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da düzenlenmiştir. Buna göre bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan alıcılar herhangi bir mazeret göstermeksizin 14 günlük süre içerisinde ürünü satın almaktan vazgeçip ürünü satıcıya iade edebilir. Alıcı ürünü 14 günlük süre içerisinde iade ederken hiçbir gerekçe göstermek zorunda değildir. Ayrıca alıcı ürünü iade ederken kendisine herhangi bir cezai şart da yükletilemez. Dolayısıyla alıcılar e-ticaret sitesinden alışveriş yaptıklarında ürün kendilerine teslim edildikten sonraki  gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ve ceza şart da ödemeden ürünü satıcıya iade edebilme hakkına sahiptir.

Cayma hakkının var olmasının sebebi e-ticaret sektörünün mahiyeti gereği alıcı yönünden içerdiği risktir. Yüz yüze yapılan alışverişlerde alıcılar satıcıyla karşılıklı görüşmekte, satın alacağı ürüne dokunup o ürün üzerinde bizzat deneyim elde etmektedir. Örneğin bir gömlek alışverişinde satın alınacak gömlek denenebilmekte, gömleğin kumaşı incelenebilmekte ve bedenin alıcıya uygun olup olmadığı rahatlıkla görülebilmektedir. Ancak bu imkan e-ticaret üzerinden yapılan satışlarda söz konusu değildir. Dolayısıyla e-ticaretle yapılan satışlarda alıcı için bir risk söz konusudur. İşte Kanun bu riski alıcı yönünden bertaraf etmek istemiş ve cayma hakkını düzenlemiştir.

Cayma hakkı tüm mesafeli satış sözleşmelerinde bulunması gereken bir maddedir. Ancak mesafeli satış sözleşmesinde düzenlenmese dahi cayma hakkı alıcılara Kanun’la verilen bir hak olduğu için alıcılar cayma hakkını her halükarda kullanabilecektir. Ancak bu durumlarda cayma hakkını kullanma süresi 14 günle sınırlı değildir. Dolayısıyla eğer satıcı e-ticaret sitesine koymuş olduğu mesafeli satış sözleşmesinde cayma hakkından bahsetmezse bu durumda alıcı satışın üzerinden 14 günden fazla bir zaman geçmiş olsa da cayma hakkını kullanabilir. Aynı durum ön bilgilendirme yükümlülüğü için de geçerlidir.  Eğer satıcı alıcıya yönelik ön bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmezse alıcı cayma hakkını kullanmada 14 günle bağlı değildir. Alıcılar bu gibi hallerde 14 günle bağlı olmasa da her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren 1 yıl içinde kullanmalıdır.

Cayma hakkının kullanılamadığı birtakım sözleşmeler de vardır. Mesafeli olarak kurulmuş olsa da çabuk bozulabilen ve son kullanma tarihi geçebilecek mallara ilişkin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanılamaz. Yine aynı şekilde alıcının istekleri ve kişisel ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanan mallara ilişkin mesafeli sözleşmelerde de cayma hakkı kullanılmaz. Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler. Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler de cayma hakkını içermezler.

Cayma Hakkının Kullanılması

Cayma hakkı satıcıya 14 günlük süre içerisinde cayma beyanının yöneltilmesiyle kullanılmış olur. Burada satıcıya yazılı olarak veya kalıcı veri sağlayıcısı ile bildirimde bulunmak yeterlidir. Ayrıca başka bir yükümlülük bulunmamaktadır. Cayma hakkı kullanıldığı zaman satıcı cayma beyanının kendisine ulaştığına yönelik bilgilendirme yapmak zorundadır.

Alıcı cayma hakkını kullandığını bildirdikten sonra satıcının belirttiği kargo firması ile ürünü ücretsiz olarak iade eder. Ürün iade edildikten sonra satıcı ürün bedelini 14 gün içerisinde alıcının hesabına iade eder. Burada ürün bedeli iadesi alıcının hesabına tek seferde yapılır.

Daha ayrıntılı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.

Paylaş: