Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir sorusuna cevap vermek gerekmektedir. Kayıtlı Elektronik Posta ya da kısaca söylemek gerekirse KEP adresi elektronikleşen ve gittikçe süratli bir hale gelen ticari hayatın önemli unsurlarından birisidir. Gelinen zamanda birçok kamu kurumu veya özel işletmeler KEP adresi ile iletişim sağlamaktadır. Özellikle kamu kurumlarının sağladıkları iletişimde sağladığı güvenilir sistemle KEP adresi ile iletişim olmazsa olmazlardan birisi haline gelmiştir.
KEP sistemi ticari, hukuki veya sair belgelerin gönderildiği biçimini koruyan ve bu belgelerin güvenilir halde gönderilmesini sağlayan bir sistemdir. KEP sistemi esasında günlük hayatta kullanılan e-posta sistemine benzese de sistemsel açıdan birtakım farklılıklar içermektedir. Normal e-posta sistemleri kanuni açıdan sınırlı sayıda ve özellikte delil barındırır ve e-posta ispat sorumluluğu göndericiye aittir. Ayrıca e-posta zaman bilgisi gönderi yapılan bilgisayarın zaman ayarlarına bağlıdır ki bu durum ihtilaflı durumlarda zaman için delil değerini düşürür. Son olarak standart e-postaların içerikleri kolaylıkla değiştirilebilir.
İşte bu risklere mahal vermemek için resmi yazışmalarda KEP sistemi kullanılmakta olup yapılan her yazışmanın doğru ve güvenilir şekilde kayıt altına alınması sağlanmıştır. KEP, elektronik imza ve zaman damgası kullanılması sayesinde; gönderici teyidi, alıcı teyidi, içeriğin değişmediği teyidi, gönderim ve alım zamanlarının ispatını sağlamaktadır.
KEP sistemini kullanabilmek için öncelikle bir KEP adresinizin olması gerekmektedir. KEP adresi de esasında bir e-posta adresidir.
KEP adresi almak için kişiler gerekli bilgileri ve belgeleri hazırlayıp pttkep.gov.tr internet sitesinden başvuru yaptıktan sonra PTT şubesinden KEP adreslerini alabilirler.
Bireysel başvurular için istenen belgeler şunlardır:
“Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan geçerli resmî belge ve gerçek kişiler için hazırlanmış olan Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Formu”
Tüzel kişiler için ise istenen belgeler şunlardır:
“Ticaret sicil memurluklarından alınmış, üzerinde tüzel kişiliğin MERSİS numarası ya da Ticaret sicil numarası bulunan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı.
Noter onaylı imza sirküleri fotokopisi (İmza sirkülerinde, kimlerin şirketi hangi konularda ne kadar süre temsil edeceği, imzasının münferiden mi yoksa bir başka temsilci ile birlikte mi geçerli olacağı bilgilerinin yer alması ayrıca müstenidatının mutlaka bulunması gerekmektedir.) (Noter onaylı imza sirkülerinin aslı PTT’de görüldükten sonra başvuru sahibine geri verilecektir.).
Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan resmî belge.
Tüzel kişilik için hazırlanmış olan Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Formu.
Başvuruda bulunacak kimse şirketin kanunî temsilcilerinin vekalet verdiği kişi ise; başvuru yapacak kimse ve şirket nam ve hesabına Kayıtlı Elektronik Posta ile ilgili her türlü işlemi yapacak kişiler için düzenlenmiş, şirketin kanuni temsilcileri tarafından imzalanmış ve şirket kaşesi ile kaşelenmiş Tüzel Kişi Yetkilendirme Belgesi.”
İstenen bu belgeler hazırlanıp yapılan başvurudan sonra kişi, istediği PTT şubesinden KEP adresini alabilecektir.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir veya daha başka sorularınız için iletişim adreslerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.