Bilindiği gibi oldukça büyük ve halen büyümeye devam eden bir sektör e-ticaret. Sektör kullanıcı ve talep yönünden büyüdüğü kadar satıcı ve arz yönünden de büyüyor. Hal böyle olunca devletin de kontrol altına almak istediği, olası bir kayıt dışılığı önlemeye çalıştığı bir durum ortaya çıkıyor. İşte Etbis tam da bu çabanın ürünü. Hal böyle olunca Etbis nedir sorusuna cevap vermek gerekiyor.
Ticaret Bakanlığı’nın 11 Ağustos 2017 tarihinde yayınladığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ ile kurulan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ya da kısa adıyla Etbis, internetten alışveriş yapan tüketicileri korumak, elektronik ticaret yapan tüm işletmeleri kayıt altına almak, e-ticaretin gelişiminin izlenebilmesi ve değerlendirilebilmesi amaçlarıyla kurulmuş bir bilgi sistemidir.
E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren birtakım kimselerin Etbis sistemine üye olma zorunluluğu mevcuttur. Bu kişiler:
-Kendine ait e-ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar (Kendine ait e-ticaret sitesinde ya da mobil uygulamasında kendi ürettiği malı ya da hizmeti pazarlayan kişiler)
-Aracı hizmet sağlayıcılar (E-ticaret pazaryerleri, marketplaceler)
– Yurt içinde yerleşik olup yurt içinde elektronik ticaret faaliyetinde bulunmamakla birlikte yurt dışında yerleşik bir aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcılardır. (Türkiye’de yerleşik halde olup Türkiye’de bulunmayan alibaba, ebay gibi marketplaceler üzerinden ürününü satan kişiler)
Sayılan kişiler Etbis’e üye olmak zorundadır. 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 12/1-d. maddesi çerçevesinde Etbis’e kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler hakkında 5.000,00 TL’den 20.000,00 TL’ye kadar idari para cezası verilebilmektedir.
Etbis’e üyelik ücretsizdir. Kayıt olmak için
– Gerçek veya tüzel kişi tacirler için Mersis numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası.
– Elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı,
bilgileri Etbis’e girilir. Ancak bu bilgiler yeterli olmayacaktır. Ayrıca belirtmek gerekir ki Etbis’e kayıt yaptırmak isteyen tacirlerin Ticaret Odası’na, esnafların da Esbis’e (Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi) kayıtlı halde olması gerekmektedir. Bu kurumlara kaydınız yoksa Etbis’e kayıt olmak için önce bu kurumlara kayıt olmanız gerekmektedir.
eticaret.gov.tr adresinden ulaşabileceğiniz Etbis sistemine kayıt olmak için Etbis giriş kısmına girip e-devlet üzerinden kayıt işlemini oluşturabilir, kaydı yapılacak işletmenin yetkilisi üzerinden bu işlemler yürütülebilir.
Etbis nedir hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için iletişim bölümümüzden bizimle iletişime geçebilirsiniz.